top of page

Backdrop for Det Betales

The Beatles i Hamburg Skrevet av Finn B. Hansen


Tor Olsen fra Det Betales spurte om jeg kunne lage backdroppen til dere neste turné, og at fokuset skulle ligge på den spede begynnelse av The Beatles karriere, nemlig spilleoppdragene bandet hadde på mer eller mindre mørke strippeklubbene på Reeperbahn i Hamburg. Å bygge frem et bilde som skulle illustrere dette var en utfordring. Det var ikke bare «å sette sammen noe greier», her måtte det litt research til, og jeg måtte lese meg opp på hva egentlig The Beatles gjorde der på Reeperbahn i Hamburg.


Dette er en interessant historie, og perioden var med på bygge The Beatles. Det er hevdet at turene til Hamburg var helt avgjørende i å forme The Beatles som band. John Lennon sa, «jeg er kanskje født i Liverpool, men jeg vokste opp i Hamburg». Harrison mente at denne perioden i Hamburg var The Beatles svennestykke i å spille live.

Jeg skal ikke gå så mye mer inn på selve historien, det kan enkelt finnes og leses på det store internettet. Jeg skal istedet snakke litt om prosessen med å jobbe frem bildet. Å skaffe til veie bilder fra Reeperbahn slik det så ut i 1960 er ikke så enkelt. Det ville også bli vanskelig å illustrere budskapet med et enkelt bilde. Som nevnt måtte jeg lese meg opp på historien, og plukke ut de sentrale bitene jeg kunne bruke i selve bildet. Indra Club, Grosse Freiheit 36, Keiserkeller og Star Club var helt sentrale i historien. Å dra til Hamburg for å ta bildene selv var jo helt uaktuelt, så her måtte vi til med stockbilder.

Det hele ble sakte men sikkert montert sammen til en backdrop som måler 7 X 12 meter, og som illustrerer alle de sentrale bitene fra The Beatles periode der på Reeperbahn hvor de hadde sin første spillejobb i August 1960, og sin siste i Desember 1962.

Backdroppen skulle være illustrativ, og for dere som har vært en tur innom der på Reeperbahn så ser dere jo at dette er et fantasibilde, og at det ikke ser slik ut i det hele tatt. Det er faktisk hele hensikten. Å få frem de viktige elementene som hører med til Beatleshistorien har vært det viktigste, og for de som har The Beatles høyt på lista over favorittband vil det ikke være noe tvil om at de forstår hva dette dreier seg om.

Da er det bare å ønske Det Betales lykke til med kommende turné. Med en interessant histore, og Det Betales høye musikalske kvalitet, da blir dette en høydare man må få med seg.


For de som er interessert i slikt, her er en breakdown av bildet:


28 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page